Morgan AS leder renoveringen av Undersbo seremonibygg i Larvik, der de balanserer historisk bevaring med moderne løsninger. Prosjektet skal stå ferdig høsten 2025.
Entreprenørfirmaet Morgan AS har de siste månedene hatt en viktig rolle i renoveringen av Undersbo seremonibygg i Larvik. Prosjektet, som startet i juni 2024 og forventes ferdigstilt våren 2025, er betydningsfullt både for lokalsamfunnet og nasjonalt. Målet er å bevare byggets historiske verdi samtidig som det moderniseres etter dagens krav.
Sammen med dyktige samarbeidspartnere, inkludert KB Arkitekter og flere tekniske rådgivere, sørger Morgan AS for at renoveringen ivaretar både estetiske og tekniske hensyn.
Morgan AS har bred erfaring med lignende prosjekter, inkludert byggingen av det prisbelønte Eidanger seremonibygg i Porsgrunn. Denne erfaringen har gitt dem verdifull innsikt i komplekse rehabiliteringsprosesser der både funksjonalitet og estetikk må ivaretas.
– Morgan AS har en forkjærlighet for prosjektet. De gjør mye utover det de strengt tatt skal, og strekker seg langt for å finne gode løsninger hele tiden, sier hun.
Et nøye utvalgt team for et spennende prosjekt
Samarbeidet mellom Morgan AS og KB Arkitekter har vært avgjørende for prosjektets fremdrift. Charlotte Hyldahl fra KB Arkitekter understreker at Morgan AS ikke bare gjør det som kreves av dem i kontrakten, men strekker seg langt utover det.
– Morgan AS har en forkjærlighet for prosjektet. De gjør mye utover det de strengt tatt skal, og strekker seg langt for å finne gode løsninger hele tiden, sier hun.
Stian Jensen, prosjektsjef hos Morgan AS, har hatt ansvar for koordineringen av de tekniske løsningene.
Søkelys på tekniske løsninger og samarbeidet
Prosjektleder Jan Einar Bjerke Hals fra Larvik Kirkelige Fellesråd har hatt overordnet ansvar for rehabiliteringen og fremhever samarbeidet med Morgan AS:
– Morgan AS har vist seg som en svært pålitelig og fleksibel samarbeidspartner gjennom hele prosjektet. De har vært flinke til å finne kreative løsninger på komplekse utfordringer og har hatt stor respekt for både byggets historiske betydning og de tekniske kravene som rehabiliteringsarbeidet krever, sier han.
Renoveringsprosessen har krevd flere tekniske løsninger for å tilpasse bygget til moderne standarder, samtidig som det historiske uttrykket ivaretas. Stian Jensen forklarer at det har vært flere runder med prosjektering av byggets ventilasjon, elektro og rørleggerarbeid.
Utfordringer med teknisk kompleksitet
Etter flere befaringer og møter med rådgivere og leverandører, ble løsningene til slutt satt i verk. De viktigste tekniske samarbeidspartnerne inkluderer Porsgrunn Rørleggerforretning AS (rørleggerarbeid), Eltera Skagerak AS (elektroinstallasjoner), TKT Inneklima (ventilasjon) og Tveiten og RIS (murarbeid). Grunnarbeidene er utført av HK Sandens AS, mens KB Arkitekter har hatt ansvaret for arkitektarbeidet. A.L. Høyer har vært prosjektets generelle rådgiver, mens AFRY har bidratt med brannsikring.
Svein Tore Smith, anleggsleder hos Morgan AS, har hatt ansvar for den daglige oppfølgingen på byggeplassen. Han forteller at fleksibilitet har vært nøkkelen til å håndtere de uforutsette utfordringene som dukket opp underveis.
Malingseksperimentene som krevde tid og kreativitet
Takrenoveringen har vært en spesielt krevende del av prosjektet. På grunn av byggets status som vernet, har det vært nødvendig med nøye planlegging for å bevare det opprinnelige uttrykket. Arkitekt Charlotte Hyldahl forklarer at det har vært grundige diskusjoner rundt valg av materialer for å finne løsninger som både respekterer vernehensyn og tilfredsstiller bygningsfysikken best mulig.
En av de største utfordringene var å finne riktig farge til taksponene. Morgan AS la ned en stor innsats i å blande sin egen maling for å treffe den rette «rødberg»-nyansen. Dette var ingen enkel oppgave, og mye tid gikk med til å eksperimentere med ulike pigmenter. Som om de var i et forskningslaboratorium, sto teamet med fargekoder og malingsprøver og jobbet seg gjennom utallige kombinasjoner for å oppnå det perfekte resultatet.
– Vi testet flere blandinger og fargekombinasjoner, og det føltes litt som om vi sto i et fargelaboratorium og eksperimenterte. Til slutt klarte vi å finne en farge som lignet mest mulig på den opprinnelige, forteller Jensen.
Venting på spurvene – et uventet hinder
En uventet utfordring dukket opp da man oppdaget at taket var bebodd av flere hundre spurver. Arbeidet med taket måtte derfor utsettes til hekkesesongen var over, slik at fuglene kunne fullføre hekkingen i fred. Dette forsinket starten på takarbeidet, men Morgan AS har vært fleksible i å tilpasse seg situasjonen.
Tradisjonelt håndverk møter moderne krav
Når det gjelder å legge taket, er det Ole Erik Elsrud fra Eilo Tre AS som har tatt på seg oppgaven.
– Vi har fått inn en kar som har jobbet på stavkirker rundt om i hele landet – blant annet med stavkirken til Lothepus i Odda, forteller Stian Jensen. – Det er en veldig gammel teknikk, og det er nesten som om man må være litt over snittet interessert for å ville jobbe med noe så tidkrevende. Men det er nettopp denne ekspertisen vi trenger for å sikre at taket både ser riktig ut og varer lenge.
Bærekraftige løsninger med solceller på taket
Samtidig har taket fått en fremtidsrettet oppgradering i form av solceller, som skal installeres på den siden av taket som vender mot solen. Dette tiltaket er en viktig del av prosjektets fokus på bærekraftige løsninger, og bidrar til å redusere byggets energiforbruk betraktelig.
Seremonibygg med stor betydning
Undersbo seremonibygg har en sentral plass i Larvik, ettersom det er det mest brukte seremonibygget i kommunen. Halvparten av alle gravferder i Larvik foregår her, og det har vært viktig å opprettholde full drift gjennom hele renoveringsprosessen.
– Morgan AS har vært nøye med å ta hensyn til seremoniene som foregår her. Dette har krevd fleksibilitet og en god dose tålmodighet fra deres side, men de har klart å tilpasse arbeidet sitt slik at seremoniene kan foregå uten forstyrrelser, sier Hals.
Fremtidsrettet og respektfull rehabilitering
Renoveringen av Undersbo seremonibygg forventes ferdigstilt våren 2025. Både Morgan AS og deres samarbeidspartnere ser frem til å levere et bygg som kombinerer moderne funksjonalitet med respekt for historien.
– Dette prosjektet har krevd mye, både teknisk og estetisk, men samarbeidet med Morgan AS har vært en svært positiv opplevelse. De har vist en imponerende evne til å løse utfordringer og ivareta byggets viktige funksjon for lokalsamfunnet. Vi gleder oss til bygget er klart, avslutter Jan Einar Bjerke Hals.
Satser på vekst og kompetanse i Morgan AS
Daglig leder i Morgan AS, Ole August Karlsen, forteller at selskapet er i en vekstfase og ser etter flere dyktige fagfolk som kan styrke firmaet. De har allerede ansatt både tømrere og en betongarbeider den siste tiden, og de har planer om å utvide ytterligere. Karlsen understreker at de ikke har satt et bestemt antall nye ansettelser, men fokuserer på å finne riktige folk som passer inn i teamet.
– Vi søker etter kompetanse som kan styrke oss både på kalkulasjon og prosjektledelse, og vi er alltid åpne for folk med erfaring og kunnskap som kan bidra til å løfte Morgan AS. Vi ser etter ansatte som er stolte av jobben de gjør, og som vil være med oss i lang tid, sier Karlsen.
På tross av at det nå er tøffe tider i entreprenørbransjen har Morgan AS har stor tro på markedet fremover, og Karlsen er optimistisk til at de vil kunne få på plass flere dyktige medarbeidere med solid erfaring. Han legger også vekt på at selskapet er stolt av sitt håndverk og at de ønsker å fremme en positiv arbeidskultur med fokus på HMS og kvalitet.