På under et år har Morgan AS bygget et detaljrikt og vakkert bygg på Eidanger


Publisert: 30.03.2023

Verd, Morgan AS, entreprenør i Vestfold og Telemark

For 21 år siden vedtok Porsgrunn kommune å bygge det livssynsnøytrale seremonibygget «Verd» i Porsgrunn.

Prosjektet «Verd» er et pilotprosjekt i Norden med sin flerkulturelle brukergruppe. Bygget skal være arena for seremonier uavhengig av religion og opphav. Porsgrunn kommune ønsket seg et bygg som ikke skulle stjele oppmerksomheten fra middelalderkirken, og det ligger nå pent plassert inne i eikeskogen på nedsiden av Eidanger kirke. Trærne rundt står fortsatt, og det er lagt ned mye arbeid med plassering av bygget for å redusere fotavtrykket i naturen rundt.

 

Utlyste konkurranse

Allerede i 2002 bestemte porsgrunns-politikerne seg for å bygge det livssynsnøytrale seremonibygget. 21 år etter er bygget en realitet. I 2021 utlyste Porsgrunn kommune en samlet anbudskonkurranse for oppføring. Føringer for konkurransen var byggherres rom- og funksjonsprogram samt byggets beliggenhet inntil middelalderkirken og middelalderkirkegården på Eidanger. Morgan AS konkurrerte sammen med fem andre, og vant konkurransen med god margin på utforming og kvalitet.

– Vi valgte den lokale arkitekten Arild Sannes i Ario Arkitekter til å tegne bygget. Han har vi jobbet med sammen på flere andre prosjekter, og vi kjenner han godt og vet hva han står for. Sannes var ivrig, og syns prosjektet var spennende. Det er vi kjempeglad for, og bygget har blitt helt unikt. Det er ikke mange slike seremonibygg i Europa, de fleste er ombygde bygg. Det er tidsriktig av Porsgrunn kommune å velge å gå for et slikt konsept, en nyvinning, sier prosjektleder Øystein Bøen.

 

Morgan AS fikk med seg lokale samarbeidspartnere, og startet byggeprosjektet påsken i 2022. På under et år står nå bygget ferdig.

- Dette er et bygg med masse detaljer og tøff utforming som vi er skikkelig stolt av. Vi gleder oss til å overlevere til oppdragsgiver.
Remi Holmen, driftssjef i Morgan AS

Solid og god samarbeidspartner

Arild Sannes i Ario Arkitekter har jobbet sammen med Morgan AS gjennom mange år, og syns samarbeidet fungere godt, er imponert over evnen de har til å omstille seg, og få maksimalt ut av et prosjekt.

– Vi har kun lovord å si om entreprenøren, de er lydhøre, og har hatt god forståelse for prosjektet. Dette er et prosjekt utenfor normen hvor det har vært svært viktig med kvalitet og detaljer. Jeg opplever Morgan AS som en solid og god samarbeidspartner. Resultatet har blitt meget bra, og bygget har blitt akkurat slik vi håpet på, sier arkitekt i Ario, Arild Sannes.

Et bygg som fortjener det lille ekstra

Bygget har kostet Porsgrunn kommune 40 millioner. Morten Ødegaard har vært byggeleder og prosjektleder for kommunen. Han er storfornøyd med resultatet.

– Jeg syns alt i alt at det har vært en god prosess mellom Porsgrunn kommune og Morgan AS. Vi har gjennom hele prosessen hatt et godt samspill med arkitekt og entreprenør. Dette er et bygg som er spesielt, og som fortjener det lille ekstra, det syns jeg absolutt Morgan AS har fått til, sier Morten Ødegaard, byggeleder og prosjektleder for Porsgrunn kommune.

På dette prosjektet har Morgan AS valgt ut erfarne tømrere med øye for detaljer.

– Morgan AS har brukt de beste folka på denne jobben, og det syns. Fra dag en har kvalitet og detaljnivå vært viktig. Fellesnevner for dette prosjektet har vært en arkitekt og entreprenør som har vært løsningsorienterte, sier Ødegaard.

«Verd» har en utfordrende utforming med buede sylindere i taket.

Lokale samarbeidspartnere

Morgan AS ønsker så langt det går på alle sine prosjekter å bruke lokale samarbeidspartnere. På dette prosjektet knyttet de til seg ulike bedrifter i Grenland,

– Morgan ønsker å bruke lokale samarbeidspartnere, noe byggherren vår var godt fornøyd med på denne jobben. Vi prøver i det lengste å bruke lokale aktører. Det er viktig for oss å bli kjent med det markedet vi jobber i. Er vi på prosjekter i Vestfold, gjør vi oss kjent med lokale i markedet der, sier Remi Holmen.

På dette prosjektet har Elektro 4, Porsgrunn Rørleggerforretning, Icopaltak AS og TKT Inneklima AS, Kleveland grunnarbeider, Telemark områdesikring på metallarb, JM systemhimling, Tangen blikk, Tveiten & Riis, maler og gulvarbeider Kjell A. Olsen . Fra Morgan AS har det vært ni stykker på jobb fra dag en. Disse har utført betong- og tømrerarbeider på prosjektet.

Prosjektet er på ca. 650 m2 BYA. og bygges med en direkte fundamentert plate på mark, hovedbæresystem i bindingsverk og stål.
Bygget oppvarmes med radiatorer og kjøles med ventilasjonsanlegg.

Inne i selve seremonirommet er det valgt nøytrale overflater med finer og slipt betong, i øvrige birom er det behandlet gips og systemhimling. Det er plass til 250 personer i bygget, men med mulighet for 30 personer til.

– Morgan har vært gode på å sondere markedet etter riktige underleverandører til de fagene de ikke selv utfører med egne ansatte. Har det oppstått problemer eller utfordringer underveis har de brukt tid på å finne ut av det, og komme frem til både nye og bedre løsninger på problemet. Løsningsorientert er stikkordet for denne entreprenøren, sier arkitekt Arild Sannes.

Morgan AS, entreprenør

 

Miljøperspektiv

Noe av det som var viktig for Porsgrunn kommune var at også miljøperspektivet ble tatt med i anbudet. Det skulle være minst mulig fotavtrykk på naturen rundt.

– Miljøperspektivet har vi også tatt hensyn til i dette prosjektet. Vi har brukt biodiesel på maskinene som har vært i drift her, det er blitt brukt miljøbetong med reduksjon av CO2, vi har løsblåst isolasjon i veggene for å unngå svinn, Varmepumpe luft/vann er levert og bygget er ført opp etter passivhus standard slik at behovet for oppvarming er redusert. Dette er jo et bygg som skal være av og på i drift, det er da viktig med gode løsninger på oppvarming og kjøling. Gulvet er i betong med slipte overflater, og vil vare evig med godt vedlikehold, sier Øystein.

Detaljer og kvalitet

Amund Strand har jobbet som bas på «Verd», og syns prosjektet har vært utfordrende og spennende å jobbe med. Dette har vært en type jobb hvor det er rom for å bryne seg, og det har vært interessante utfordringer underveis som har vært å løse sammen med de andre på teamet.

– For meg er det kjempeviktig å få tid til å jobbe med detaljer og kvalitet, og det får jeg i Morgan. Jeg kan kombinere tømrerfaget i det jeg gjør, og er like mye hands-on som bas. Jeg har jobbet som bas på Verd, og det er et spennende prosjekt med mye detaljstyring, og det liker jeg, sier Amund Strand.

 

Utfordrende tak

«Verd» har en utfordrende utforming med buede sylindere i taket og sin buede hovedform. Men gjennom godt samarbeid med ulike aktører har dette blitt løst underveis.

–  Å bygge et bygg med runde elementer har vært utfordrende. Vi har hatt flere utfordringer som har vært spennende å løse sammen med vår arkitekt og våre samarbeidspartnere. Det er flere ting vi ikke har gjort før, og da har det vært ekstra givende å komme frem til gode løsninger sammen. Jeg mener dette har blitt et fint håndverk som Morgan AS kan være stolte av. Det er et prosjekt med mange detaljer. Kvalitet har vært det første stikkordet hele tiden.  Jeg syns bygget i seg selv er et kunstverk, sier prosjektleder Bøen.

Bygget er klart til å overleveres til Porsgrunn kommune, og det blir offisiell åpning våren 2023.